Çok çalışıyorsunuz, işinizi mükemmel yapıyorsunuz ama 3 yıldır aynı pozisyonda takıldınız. Üstelik size göre çok daha az hak etmiş olanlar ilerlerken !  Ne yapmalısınız ?


Muhtemelen ilerleyenler sizin bilmediğiniz ve yapmadığınız bir şeyi biliyor ve yapıyorlar. İşinizde ilerlemek için sadece size verilen görevi yapıyor olmak ve hatta onu mükemmel yapıyor olmak yeterli değildir. İlerleyebilmek için mevcut konumunuzun sınırlarını zorlamalı, yeni sorumluluklar almaya hazır ve istekli olduğunuzu göstermelisiniz.

Örneğin herkes günde 10 problem çözebilirken siz  15 adet çözebiliyorsunuz. Şimdi yöneticiniz sizi ilerletirse kim çözecek 15 problemi, kim kapatacak diğerlerinin açıklarını. Diğerlerinden fazla sonuç üretebilmeniz iş güvenceniz açısından iyi bir taktik ancak sadece buna dayanarak ilerleyeceğinizi planlıyor iseniz bu kötü bir strateji.

İşinizi iyi yaparken şirketinize veya çalıştığınız ortama nasıl daha fazla değer katabileceğinizi düşünmeli ve bunun yollarını bulmalısınız. Şirketlerin her zaman çözülmesini isteyecekleri problemleri olacaktır, işte bu problemlerin çözümüne katkıda bulunmaya istekli olursanız “ilerleme kapısını” aralamaya başlarsınız.

Şirketinizi Anlamalısınız

Şirketinizin stratejik hedefi ne ?

Sizin çalıştığını bölüm bu hedef için ne yapıyor, ne yapmalı ?

Bağlı olduğunuz yöneticinin performansı nasıl ölçülüyor ?

İçinde bulunduğunuz takımın diğer üyeleri hangi kritik işleri yapıyorlar ?

Daha fazla değil daha doğru işleri yaparak ilerleyebilirsiniz. Şirketinizi tanımak ile başlamalısınız, eğer yakın zamanda dikey yönde ilerleme ihtimaliniz yok ise o zaman yatay yönde yer değiştirerek şirketinizi daha iyi anlamayı sürdürebilirsiniz.

Bu sayede ileride bir çok noktayı bilen birisi olarak yönetici pozisyonları size daha yakın olacaktır.

Sorumluluğunuzu Arttırın

İlerleyebilmek için aldığınız sorumluluğu arttırmalısınız, sorumluluk almayan ve sadece talimat ile çalışan birisi asla ilerleyemez (tek yol kalır, yöneticinizin gittiği yere sizi de götürmesi).

İşte bunun için yapmanız gerekenler :

- İşinizi eksiksiz ve yöneticinizi yıpratmadan (ikaz, talimat) bitirmelisiniz. Hata yapabilirsiniz ama aynılarını tekrarlamamalısınız. Bunun için yaptığınız işi anlamalısınız. Örneğin bir garson düşünün elinde tepsi bekliyor, diğer arkadaşı da tepside bulunan tabakları masaya yerleştiriyor. Bu arada sinekler tabaklara sorti yapıyor ancak garsonun umuru değil … Bu garson aslında “ne iş yaptığını” henüz anlamamış …

- Yöneticinize soru soracağınız zaman muhtemel cevapları düşünmeli ve çözüme açık olmalısınız. İtiraz etmeye gidiyorsanız gerekçelerinizden emin olsanız iyi olur.

- Kendinizi geliştirin. Eğer herşeyi bildiğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

- Güncel olmalısınız, mesleğinizin ve şirketinizin konularını yakından izlemelisiniz.

- Şirketinizin hangi ekonomik ve pazar baskıları altında olduğunu anlamalısınız. Şirketinizin sorunları şirketinize değil size aittir.

- Sorumluluklarınızı yerine getirirken fayda – maliyet analizini hep yapmalısınız, “her şeye rağmen” yaklaşımı hayati konular içindir.

- İş almaya, proje lideri olmaya istekli ve gönüllü olmalısınız. Benim işim değil, rahatım yerinde niye bir başkasının işini alayım ki diye düşünenler için ilerleme yolu kapalıdır.

- Yanınızda çalışan kişilere iş delege etmeli ve artan zamanda daha önemli işleri üstlenmeye çalışmalısınız. Arkanızı doldurmak, iş delege ederek etrafınızda bulunanlara alan açmanız sizi de ileriye doğru itecektir.

- Yöneticinizin yapmayı sevmediği veya zayıf olduğu işleri üstlenin, bu sayede yetenekleriniz gelişecektir.

Yaratıcı olmayı öğrenebilirsiniz

İlerlemek istiyorsanız işleri daha iyi yapmanın yollarını düşünmelisiniz, nasıl daha ucuza, nasıl daha hızlı, nasıl daha az kayıp konularına kafa yormalısınız.

- Yöneticinize rapor verirken sadece olanları değil, nasıl iyileştirebileceğinizi de anlatmalısınız

- Şirketinizin büyük resmini görebilmeli ve çözümlerinizi bu resmin içine yerleştirmelisiniz

- Yapılmayanı yapmak diğer bir yoldur.

- Fikirlerinizi red edilmeyi göze alarak açıkça söylemelisiniz.Tabii bunlar gelişme için olmalı başka bir şey için değil.

Eğer şirketinizi samimi olarak geliştirmek istediğinizi gösterirseniz işinizde ilerlemenin kapısını açmış olursunuz.

Kendinize ilerleme hedefi koyun

İlerleme hedefiniz için sadece kendinize güvenin, başkalarına güvenerek iş yapmaya kalkmayın. İşte yapmanız gerekenler :

- Şirket içinde kariyer hedefinizi belirleyin

- O pozisyonda bulunan insanların hikayelerini öğrenmeye çalışın, nasıl başardıklarını bilmeniz faydalı olur

- Kendi SWOT analizini yapın, eksik yönlerinizi belirleyin ve üzerinde çalışın

- Rakiplerinizi belirleyin ve onları nasıl geçeceğinizi, nasıl daha görünür olabileceğinizi düşünün

- Şirket içinde akıl danışabileceğiniz birisini bulabilirseniz çok iyi olur. Bu sayede daha sakin ve daha kararlı olabilirsiniz.

Aksilikler ile karşılaştığınızda pozitif olun, sorunu çözmeye çalışın. Suçlayıcı, savunmacı veya saldırgan olmayın , bu üç davranış şekli de etrafınıza sıkıntı verir. Hiç bir yönetici sıkıntılı birisini ilerletip kendisine yaklaştırmak istemez.

İsteğinizi belirtin

Neyi başarmak istediğinizi çevreniz bilmeli, aksi takdirde sonuç sadece takdir olabilir, hedefinizi paylaşmalısınız.

- Görev veya pozisyon hedefinizi belirleyin

- Bunun için gerekli olan nitelikleri belirleyin ve farkı kapatmak için çalışmaya başlayın

- Yöneticinizi bu konuda bilgilendirin ve yardımını isteyin

- İnsanlar ile ne istediğinizi konuşun, hedef için önerilerini istediğinizi gösterin

- Beklediğiniz pozisyon doğduğunda talep edin, kabul edilmeseniz bile eksiklerinizi öğrenmiş olursunuz

Kayırma veya akrabalık ilişkileri dışında ilerlemek için yaratıcı olmak zorundasınız. Bunun en kısa yolu çalıştığınız yeri ileriye taşıyacak işleri düşünmek, bu tip projelerin içinde aktif yer almaktır. Ayak direyen, bahane üreten, işten kaçan, yaptığı işi ve sonuçlarını anlamadan çalışan insanlar yaptıkları işi ne kadar iyi yaparlarsa yapsınlar ilerlemeleri tamamen tesadüflere bağlıdır.