Anlatacağım projeden maksimum faydayı sağlayabilmeniz için mutlaka yapmanız gereken şey projeyi okumanız bittiğinde gözlerinizi kapatıp, o anda ne düşündüğünüzü kendinize söylemeniz.

Öncelikle projemiz için neler gerektiğine bakalım.

* 1 adet Gulet, hani mavi yolculuk yapılan tekneler var ya, işte onlardan bir tane

Ben ne olduğunu bilmiyorum, gulet nedir diyorsanız resmini sizin için ekledim :

* 3- 4 metre beyaz bir bez ve üzerine yazı yazacak bir kalem

* Güney sahillerinde küçük, her türlü rüzgara kapalı bir koy, bu koy tercihen tek tekne alabilecek kadar büyük olmalı.

Aşağıda örnek bir koy resmi veriyorum ama herkes öğrenmesin diye ismini vermiyorum !

Guletin motoru ve yelkeni olmayabilir, projemizin hedefleri açısından bunlar kritik değil. Ancak havuzluğunun geniş, güneşliğinin yeterli olması, mümkün olduğu kadar düz ve basamaksız olması tercih sebebidir.

Şimdi gelelim projenin uygulama adımlarına :

Eğer guletin motoru yok ise bir başka gulet ile çekerek onu hedeflediğiniz koy’un içine getiriyorsunuz.

Güzelce demir atıyorsunuz (30-45 derece açı ile iki ayrı demir atmanızı öneririm), guletinizin kıç tarafından bulunan iki ayrı koç boynuzu veya babaya (guletlerde genellikle baba vardır) iki kalın halat bağladıktan sonra ister yüzerek ister botunuz ile karaya çıkıyorsunuz. Her halat için farklı bir kaya bulup diğer uçları bunlara bağlıyorsunuz.

Tedbirli olmak istiyorsanız kayalara bağlanan halatları kalın bir hortumun içinden geçirerek aşınmayı engellemenizi veya bu bağlantı için uç kısımlarda zincir kullanmanızı öneririm. Halatlarınızı lütfen ağaçlara bağlamayın, halatın hareketi ağacın gövdesine zarar verebilir. O ağaçlar ileride size lazım olacak.

Tekneniz önden çift demir arkadan da çift halat ile sabitlendi, rüzgara kapalı küçük bir koy içinde bulunuyorsunuz. Bu durumda çok ufak bir sallantı hariç (bir süre sonra bunu da hissetmeyeceksiniz) tekne kıpırdamadan duracaktır. Şimdi sıra işinizi kurmanıza ve para kazanmanıza geldi …

Yanınızda getirdiğiniz bez afişi alıyor ve üzerine “ÇAY VAR” yazıyorsunuz. Tabii yanınızda çay, şeker, su olmalı (başlangıçta söylemeyi unutmuşum), bardakları da unutmayın. Bu afişi direklerinize asıyorsunuz.

İşte hepsi bu ! …

Projemiz bu kadar, şimdi gözlerinizi kapatın ve aklınıza ilk gelen cümleyi veya düşünceyi hafızanıza kaydedin.

Bakalım aklınızdan ilk geçen neydi ?

1. Ne olacak şimdi, hepsi bu mu, hiç bir şey anlamadım ?

2. Koy küçük, başka tekne giremiyor, ben kime çay satacağım ?

3. Tek satıcı ben olduğuma göre 1 bardak çayı 5 TL’ye bile satabilirim, günde 100 çay satsam 500 TL, ayda 15.000 TL , yanına tost falan da yaparım amma güzel iş.

4. Mesajı aldım, şimdi hem işim var hem de hiç bir şey yapmak zorunda değilim. Biraz yüzdükten sonra balık tutar sonra da ormanda biraz yürürüm. Yarın ise önce yürüyüş sonra yemek, diğer gün güneşlenip balık tutarım, sonra … amaaan iş iş,  çok işim var, sıkılmak mümkün değil.

Cevaplarınızın bence yorumu

Cevabınız “Ne olacak şimdi, hepsi bu mu, hiç bir şey anlamadım ?” şeklinde oldu ise gözünüz işte, görevini yerine getirmek isteyen birisi olduğunuzu düşünüyorum. Projeyi anlamsız bulmanız daha anlamlı işleriniz olduğunu gösteriyor fakat biraz da adaptasyon yetkinliğinizi gözden geçirmenizi öneririm. Hayatın size sunabileceği fırsatları “çok işiniz olduğu için” kaçırabilirsiniz … aman dikkat.

İki numaralı cevap sizin cevabınız ise “analitik” düşünen biri olduğunuz çok açık, olayları hemen bir birine bağlayıp müşterinin denizden gelemeyeceğini anladınız ama ya kara tarafından gelirlerse … Demek ki olaylara 360 derece bakabilmek farklı bir şeymiş ! Belli ki içiniz ticaret yapabilmek için alev alev yanıyor. Tek sorun müşteri bulabilmek olsun, siz hiç “mavi okyanus” stratejisi diye bir şey duydunuz mu ? İşte size mavi sular, okyanus değil ama en azından mavi. Sizin için bu kadar proje yaptım müşteriyi de siz bulun artık.

Üç numaralı cevap sizin favoriniz ise buna “Excel Meraklısı” deniyor olabilir ama tam olarak ne dendiğini ben bilmiyorum. Her sayıyı başka sayılar ile çarparak sonuca hızlı gittiğiniz için sizi tebrik ederim. Ancak kurduğunuz model içinde “mevsimsellik” dikkate alınmamış gibi geldi bana. Biliyorsunuz bizim sahillerde 3 ay çok kalabalık, 3 ay orta diğer 6 ay ise kimse yoktur (ancak siz bu işe başlar ve yerinizi söylerseniz ben gelirim). Dolayısı ile modelinizi revize edip gelir bütçenizi tekrar yapmalısınız. Bir diğer konu ise “tost” yapmak için hangi teknolojiyi kullanacağınız. Denizin ortasında tost makinasının çalıştırmak için gereken elektriği bulmanız güç olabilir, neyse ki Derya Baykal televizyonda “güneşte ısınan ütü ile tost yapımını” anlatmıştı, eğer seyretmedi iseniz ben size anlatırım. Diğer yandan pozitif yaklaşımınız için sizi tebrik ederim.

Cevabınız 4 numara ise ufkunuzun ve algınızın açıklığı sizi tebrik ederim, adaptasyon kabiliyetiniz mükemmel. İşte sizin gibiler için yukarıda gördüğünüz koy’un ismini söylemedim.

Şimdi diyeceksiniz ki ERP, JIT, İyileştirme Çalışmaları derken bu proje nereden çıktı, belli ki para kazanmaz belli ki mantıksız (ben mantıksız olduğuna katılmıyorum ama herhalde çoğunluk böyle bir sıfat yakıştıracak).

Peki o zaman Anadolu’nun bağrında üretip, ürünlerini sadece Türkiye’ye satan bir firmanın ürünlerine İtalyanca isim koyması mantıklı mı … Veya önünde park edilemeyen, insan geçmeyen bir yere lokanta açıp kapısına “siz hiç 35 çeşit yemeği aynı anda tattınız mı” diye yazmak çok mu esaslı bir fikir. Oluyor böyle şeyler, hayatımızda mantık ile açıklanamayan bir çok konu var …

Konuya her zaman geniş açıdan ve pozitif bakmak sağlığımız için daha iyi, örneğin müşterileriniz sadece denizden gelmeyebilir, elektrik olmadan da başarılı bir tost yapılabilir, öyle güzel bir çay yaparsınız ki millerce uzaktan size gelebilirler. Zaten bütün öngörülerinizin çok mantıklı ve tutarlı olması da gerekmez, tıpkı IBM’in kurucusu Thomas Watson gibi Dünya bilgisayar pazarının 5 bilgisayar satılacak kadar olduğunu düşünüyorum diyor olabilirsiniz, önemli olan adaptasyon hızınız, bu sayede hatalı bir noktadan başlayabilir ama doğru bir yerde bitirebilirsiniz.

Projenin gerçekleşmiş resmi :

Sizin de böyle hem işinizin olacağı ama hiç bir iş yapmayacağınız yatırım fikirleriniz var ise paylaşmanızı isterim, siz gönderin ben yayınlarım.