Ne olmak istiyorsun ?

- Enterprenör

Yani nasıl ?

- Girişimci

Bundan yıllar önce “ben enterprenörüm” diyen birisi ile ilk karşılaştığımda enterplanör’mü diyor acaba diye düşünmüştüm … planör ile helikopter arasında gidip gelmiştim. Sonraki yıllar bu kelime beni hep ürküttü ama artık korkmuyorum.

Bu arada 1980 yılında cebimde 5 kuruş yok iken bir arkadaşımla beraber Türkiye’nin ilk yazılım şirketini kurmuş ve bugüne kadar (Üniversite asistanlığım hariç o da 1 ay) hiç bir zaman bordrolu çalışmamış birisiyim.

Korkutmuyor çünkü hem çok duyuyorum hem de ben artık emekli olduğum için bu girişimcilerin alanı dışında bulunuyorum. Şaka bir yana hayatı boyunca birisinden maaş almış kişilerin ortalıkta “girişimcilik” anlatması ve hatta kendilerini girişimci olarak görmeleri beni eğlendirmiyor değil. Elbette memlekette kavramları çekiştire çekiştire her şey haline getirmeniz mümkün çünkü olayların içi ile çok az kişi ilgileniyor.

Bu yazıyı yazmadan önce tanımına baktım, gördüm ki meğersem ben de bir enterprenör’müşüm ve tam da şüphe ettiğim gibi bizim bakkal’da öyle imiş.

Önce Wikipedia tanımını veriyorum :

The term entrepreneur (Listeni/??ntr?pr??n?r/) is a loanword from French, and is commonly used to describe an individual who organizes and operates a business or businesses, taking on financial risk to do so.

Türkçe meali ise :

Risk alarak bir işi (işleri) organize eden ve yürüten kişi.

Konu herhalde çok açık değil mi ?

Bir başkasından gelir garantisi olmaksızın, kendi finansal kaynaklarını ortaya koyarak (risk alarak) bir fikri (yepyeni olmayabilir) hayata geçirmek üzere bir kurgu, operasyon veya örgütlenme gerçekleştiren ve bunu yürüten kişiye “girişimci” denmesi gerekiyor. Şimdi 3 ince detaya dikkatinizi çekmek istiyorum :

Kendi finansal kaynaklarını veya kaybetme sorumluluğunu taşıdığı, kaybettiğinde ödemek zorunda olduğu kaynakları kullanarak iş yapan kişi diyoruz. Örneğin bir şirkette veya kurumda çalışıyorsunuz ve aklınıza gelen bir şeyi uyguladınız … bu sizi girişimci yapmıyor. Risk almıyor iseniz size girişimci diyemiyoruz.

Yepyeni olması gerekmeyen bir fikri hayata geçirmek diyoruz. Elbette yepyeni, kimsenin akıl etmemiş olduğu ve müşterisi olan bir fikriniz var ise ne güzel ama mutlaka öyle olması gerekmiyor. Yepyeni olur ise ona inovasyon (innovation) diyoruz.

Ortada bir operasyon olmalı. Sadece cin fikir yeterli olmuyor, bunu bir operasyona, işe, para getiren bir makineye çevirmeniz gerekiyor. Dolayısı ile iş nasıl yapılır ve nasıl yönetilir bilmeniz mutlak şart.

Kısacası iş kurmaktan, kendi işinizi kurmaktan bahsediyoruz.

Dolayısı ile şöyle düşünmeyin :  Öyle bir şey bulmalıyım ki ……

Düşüncelerinizi bekliyorum …