İş arama süreciniz içerisinde başvuru yapmış olduğunuz bazı firmalardan mülakat daveti alabilirsiniz. Peki bu mülakatlara nasıl hazırlanmalısınız?

Ön Hazırlık

Evde Çalışmak:

Evet yanlış okumadınız. Evde mülakata hazırlanmak size çok şey kazandıracaktır. Eğer mülakatta size sorulabilecek olan soruları yaklaşık olarak tahmin edebiliyorsanız bunların cevaplarına evde sesli bir şekilde hazırlanmanız sizin için yararlı olacaktır. Hayatınızda ilk defa görüştüğünüz, tanımadığınız bir kimsenin size çok kısıtlı bir zaman diliminde üst üste sorduğu bir çok soru sizi sıksa da bu durumla daha önceden yapacağınız bir hazırlıkla kurtulabilirsiniz.

Araştırma Yapmak:

Görüşmeye gideceğiniz firmayı önceden mutlaka araştırın. En temel olarak kaç çalışanı olduğunu, faaliyetlerinin ne olduğu, kaç yıldır faaliyette olduğu konularını araştırmanızı öneririm. Hatta bir adım daha öne geçmek için sektördeki diğer şirketleri de inceleyin ve görüşmeye gittiğiniz şirkette anlatacağınız genel kültürünüz olsun. Sektörü takip ettiğinizi gösterin.

Kıyafet ve Özgeçmiş:

Görüşmeye gideceğiniz kıyafetlerinizi özenle seçmeye çalışın. Uyumsuz ve spor kıyafet giymemeye çalışın. Çok nadir de olsa küçük şirketlerin bazılarında ve bazı iş alanlarında kıyafet çok problem teşkil etmese de bu genellikle önemli bir sorundur. İş görüşmesini yürüten görüşmeci genellikle sizi bir bütün olaran inceler. Kıyafet, söz diksiyon, davranış, bilgi, tecrübe, saygı, özgüven, uygunluk, kişilik bunlardan bazılarıdır.

Mülakat Zamanı

Mülakat zamanı gelmeden hemen evvel saatinizin doğruluğundan emin olun. Mülakat yeri ile eviniz veya mülakata gideceğiniz yerin uzaklığını ve ulaşım imkanlarını iyice araştırın. Zira mülakata geç gitmek pek te iyi karşılanmaz. Mülakata geç gitme olasılığınızı düşünerek en az 15 dakika evvel mülakat yapılacak yerde bulunmanız yerinde olacaktır.

Bazı tavsiyeler;

1- Mülakat?ta başarılı olmak için öncelikle bilginize hakim olmak durumundasınız; Bu şu anlama gelmektedir. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili ne kadar teknik detay biliyorsunuz ve ne ke kadar konudan anlıyorsunuz. Bunu görüşmeciye gösterebilmelisiniz.

2- Heyecan yapmayın; en nihayetinde karşınızdaki de sizin gibi bir insan ve size ayırmış olduğu o 1 saatlik zamanında onun tek amacı karşısındaki adayın kendi şirketi için ne kadar uygun olduğunu anlamaya çalışmaktır. Burada yapılacak en doğru davranış lafı çok uzatmadan size sorulan sorulara objektif, kısa ve net cevaplar vermenizdir.

3- Konuşmanız sırasında yumuşak ve net bir üslup kullanmanız yerinde olur. Kendinizden emin olmalısınız. Konuşma esnasında vücut dilinizi de doğru bir şekilde kullanmanız görüşmeciyi etkileyebilir. Ancak vücut dilinizi dikkatli ve doğru kullanmanızı öneririm. Zira bacak bacak üstüne atma, bacağı uzatma, masaya el ile hafifçede olsa vurma, kolları kavuşturma, elleri kenetleme görüşme sırasında tercih edilmemesi gereken bazı hareketlerdir.

4- Görüşme sırasında görüşmecinin konuşmasını kesmeyin. Tane tane ve kısa cümleler kullanarak konuşmaya çalışın. Konuyu uzatmadan, başka konulara sapmadan konuşmanızı gerçekleştirin

5- Görüşme sırasında eski işyerinizi kötülemeyin veya negatif cümleler kurmamaya çalışın. Yüzünüzde bir sıkıntı, bıkkınlık, tedirginlik olmamalı. Bunun yerine gözlerinizin iç gülmeli, tebessüm etmelisiniz. Zira somurtkanlık pek te hoş karşılanmaz.